Miks vaakumpakendamine on parim meetod toidu säilitamiseks

21.09.2018

Vaakumpakendamine aitab lihtsalt ja tervislikult toitu säilitada.

On silmaga märgata, et kui jätame toidu toatemperatuuril kapi peale seisma, siis bakterite poolt aktiveeritud lagundamisprotsess rikub toidu kiiresti. Tegemist on täiesti loomuliku osaga loodusest. Et järgnevate päevade jooksul saaks alles jäänud toitu süüa, me pakime toidu ja asetame selle jahedasse kohta nagu näiteks külmutuskappi või sahvrisse.

Aga kuidas saaks nii, et toit säiliks ja püsiks vitamiini- ja mineraalirikkamana kauem, kui ainult mõned päevad? Kerge ülesanne! Selleks tuleks toode enne külma asetamist sulgeda õhukindlalt. Ja miks? Põhjus on lihtne, bakterite elukeskkond on soe, niiske ja hapnikurikas. Eemaldades hapniku ja kasutades temperatuuri alandamist, aeglustub lagundamisprotsess miinimumini. Kuid mitte igavesti, igal tootel on siiski oma aeg, mille jooksul tuleb see tarbida.

Toidu säilitamiseks on erinevaid meetodeid nagu kuivatamine, marineerimine, soolamine, külmutamine jne. Antud juhul peatume kahel meetodil, millega saab toidu säilivusaega pikendada igas majapidamises ja väiketootmises mitmekordselt.

Toiduainete vaakumpakendamine vaakumpakendajaga

Tegemist on efektiivse meetodiga, mis annab võimaluse pakendada toiduaineid ja valmistoite erinevas koguses ning ajal. Protsess on lihtne. Pakendamiseks asetatakse toit pärast ettevalmistamist spetsiaalsesse vaakumkotti, mis säilitamisaja pikendamise saavutamiseks asetatakse vaakumpakendaja alla.

Kui teil veel vaakumpakendajat pole, soovitame tähelepanu pöörata artiklile: Vaakumpakendaja valimine

Mõlemad tooted – vaakumpakendaja, kui vaakumkott – on Pack Holdingu kodulehel ka mugavalt kõikidele soovijatele kättesaadavad. Juhime siinkohal tähelepanu olulisemale – õigesti valitud vaakummasin sulgeb kanaliga vaakumkoti peale seda, kui vaakumit tekitades on kotist eemaldatud kogu õhk. Tulemus on märkimisväärne. Värske tooraine korral pikendab vaakumpakendamine toiduainete säilivusaega kuni 5 korda, hoides toidu seejuures kogu aja värskena ja vitamiinirikkana. Tulemus vastab alati ootustele, kui meeles pidada, et säilimisaega mõjutavad alati erinevad tegurid nagu tooraine ise, eeltöötluse meetod, kogus jne. Näiteks säilivad värsked juurviljad kauem kui värske liha ning liha kauem kui värske kala. Eeltöödeldud toiduainetest säilivad veelgi kauem aga kuivatatud ja suitsutatud toiduained. Juurviljade puhul tuleks toodang kindlasti enne pesta, kuivatada ja puhastada, et minimaliseerida jääkristallide teket, mis sulamisel toidu värskust mõjutavad. Olenemata toiduainest on soovitatav toodang ka eelnevalt tükeldada, et hilisem kasutamine oleks mugavam.

Toiduainete jahutamine

Nagu eelnevalt sai kirjeldatud, tekib külmas hoiustamise vajadus juhtudel, kui toiduaineid pole võimalik või vajalik samal päeval kasutada. Teatud toiduainete – liha, kala ja piimatoodete puhul on jahutamine toiduaine eripära tõttu lausa vajalik. Mida jahedam temperatuur on, seda pikema säilivusaja saavutab.

Vaakumpakendatud toiduaine jahutamine

Maksimaalne säilivus on võimalik saavutada mõlemaid säilitamismeetodeid kombineerides. Näiteks aitab vaakumpakendamine säilitada ilma õhuta e. vaakumis olevat toorest liha sügavkülmas -10 kuni -18°C juures kuid, külmutuskapis 1 kuni 5°C juures kuni 8 päeva. Ilma vaakumpakendita on värske liha säilimisaeg jahedas kuni 3 päeva ning sügavkülmas koguse mõõtmest olenevalt kuni pool aastat. Lisaks pikemale säilitusajale on vaakumpakendis toidu külmutamise puhul eeliseks toidus säilivad vitamiinid ja mineraalid ning sulatamise korral säilitab toiduaine ka parema kvaliteedi ja seda nii maitselt kui ka värvuselt. Kui sügavkülmast võetud toiduaine on kord juba jahutatud, tuleks toode koheselt tarbida.

 

Maitsvaid ja tervislikke toiduelamusi.
Pack Holding